Skip to content
Menu
Menu

Miért szükséges a fogközök alapos tisztítása?

A rendszeres, napi kétszeri, jobb esetben háromszori fogmosás jelentősége már mindenki számára egyértelmű. Azonban, sokan úgy gondolják, hogy ennél többet nem is lehet tenni fogaink egészsége érdekében. De, bizony lehet… A fogközök tisztítása szükségszerű minden nap.

Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogyan lehet elérni a szájüreg, a fogak és a fogközök teljes körű higiénéjét.

Képzeljünk magunk elé egy fogat: a fognak négy oldala van, plusz a teteje. A két szélső oldal a szomszédos fogak felé néz, a szem elől rejtve maradnak. Sok esetben ezek a felszínek neki is feszülnek a mellettük lévő fogaknak, ami a tisztíthatóságukat nagyban nehezíti. Ahhoz, hogy ezeket az oldalakat kellőképpen megtisztítsuk, elengedhetetlen a fogköz tisztító eszközök használata.

Hogyan és mivel lehet eredményes a fogközök tisztítása?

A fogközök tisztítását fogmosás után végezzük. Egyéni igények és adottságok függvényében használhatóak különböző eszközök:

Mit kell tudni az interdentális kefékről?

A speciális fogköz tisztító keféket aszerint kell kiválasztani a drogériában, vagy a gyógyszertárban, hogy milyen tág a rés a fogaink között. Az ujjnyi hosszú nyélen található kis kefe tulajdonképpen úgy működik, mint az üvegmosó kefe. A vékony drótszálon lévő sörték kicsi átmérőjének köszönhetően a kefe befér a fogközökbe, és hatékonyan kisöpri az ott maradt ételmaradékokat, lepedéket. Mindazoknak ajánlott a használatuk, akiknek tágabbak a fogaik köze, vagy rés van a pótlások mellett. Ráadásul, ilyen módon nagyon jól tisztíthatóak a foghidak alatti részek is a sörteszálak mozgatásával. A kis keféket, csakúgy, mint a fogkefénket, legalább 2-3 havonta (használattól függően) tanácsos lecserélni, mert a hatékonyságuk csökken az elhasználódás során.

Mit kell tudni a fogselyemről?

A fogselyem alkalmazása azoknak ajánlott, akiknek a fogai közé nem lehet bevezetni a fogköz tisztító keféket. Szűk fogközök esetén, zárt fogsorhoz kiváló eszköz a cérnához hasonlító fogselyem. A fogselyemnek is létezik többféle alternatívája. Általában bevonják a felületét viasszal, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Kapható különböző színben, és ízesítéssel is. A használata roppant egyszerű: egy kb. 20-30 centiméteres darab egyik végét feltekerjük az egyik mutatóujjunkra, másik végét a másik mutatóujjunkra, és a hüvelykujjak segítségével irányítsuk a fogselymet a fogközökbe. A fogak mindkét oldalát tisztítsuk meg így fel-le irányú mozdulatokkal.

– Könnyebben kezelhető az a fogselyem típus, ami egy műanyag villába előre befűzött fogselymet tartalmaz. Ennek annyi a hátránya, hogy a kifeszített fogselyem darabka nem hajlik olyan könnyedén, ezért nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, így nem tisztít olyan alaposan, mint az ujjunkra hurkolt társa.

– A speciális Superfloss fogselyem három részből áll: a körülbelül 30 cm első része egy keményített szakasz a könnyű bevezethetőség érdekében. Bizonyos helyekre, pótlások alá, vagy közé, illetve fogszabályozó készülék alá könnyen bevezethető ezáltal. A második szakasza a fogselyemnek egy vastagabb tisztító rész, mely eltávolítja a lepedéket. A harmadik szakasz a hagyományos fogselyem. Ne spóroljuk meg az íny melletti tisztogatást sem, mivel a lepedék előszeretettel megtapad az íny és a fogak találkozásánál.

A fogközök tisztítása elengedhetetlen a fogágy betegségeinek megelőzéséért

A fogközök tisztítása azért nagyon fontos, mert a fogágybetegségek általában a lepedék elkövesedésének, és így a baktériumok elszaporodásának következményeként alakulnak ki. Ráadásul, a fogközök tisztításának elmaradása esetén a fogak oldalsó felszínén kiinduló szuvasodások sokáig rejtve maradnak és veszélyeztetik a fogak egészségét, tartósságát.

Használhatunk fogpiszkálót a fogközök tisztítására?

A fogpiszkálónak sem az alakja, sem az anyaga nem megfelelő arra, hogy a fogak réseit maradéktalanul kitisztítsuk. A fa szálkái könnyen beszorulhatnak az ínyszél alá, a sérülés következménye pedig akár tályog is lehet.

Amennyiben bármilyen problémája akad a fogak, fogközök tisztításával kapcsolatban, forduljon bizalommal dentálhigiénikusainkhoz, vagy kérjen tanácsot fogorvosainktól.

Kapcsolódó cikkeink