Skip to content
Menu
Menu

Miért rossz a fogunk? Egészségesebb foga volt a rég emberének?

Hogy miért rossz a fogunk? Vajon egy ókori rómainak, vagy a vadászó és gyűjtögető ősembernek egészségesebb foga volt, mint a modern embernek?

Fogászat régen és ma

Általánosságban elmondható, hogy szerencsénkre ma már egy erősen károsodott fog is megmenthető az esetek többségében. Nem mindig volt ez így. Nem is olyan rég, a fogorvoslás kimerült abban, hogy a fájós fogtól kihúzással szabadították meg az embereket. Volt idő, amikor kellő fájdalomcsillapító módszer sem állt rendelkezésre, sőt a fogászat borbélyok kezében volt, akik szinte utcai látványosságot csináltak egy „fogászati kezelésből”. Manapság a modern fogászati anyagoknak és a magas szintű tudásnak köszönhetően a fogorvoslás látványos eredményeket tud felmutatni. Mitől van mégis sok probléma fogainkkal?

Fogászati egészség fontossága, avagy miért rossz a fogunk

Alapvetően, régen a táplálkozás főként húsból, zöldségekből, gyökerekből, diófélékből állt, a ma embere viszont rengeteg szénhidrátot és cukros élelmet fogyaszt. Ez a változás a szájban lévő baktériumok összetételét is nagyban befolyásolja. Míg a szájban található mikrobák közül egyesek segítik a táplálék lebontását és a veszélyesebb kórokozók elleni védekezést, addig a rossz baktériumok bontják a fog védelmét biztosító zománcot és ínygyulladást okoznak. Mindez egyértelmű támadás a fogak hosszú távú egészsége és megtarthatósága ellen.

Természetesen, ennél jóval árnyaltabb a kép, hiszen a történelem során bizonyos kiváltságos rétegek megengedhették maguknak az édességek és a cukros, mézes élelmek fogyasztását, s ezen gazdagoknak hírhedten rossz fogaik és kellemetlen leheletük volt a feljegyzések szerint. Általánosságban a cukor túl drága csemege volt, és csak a 18. századtól terjedt el lassacskán a szegényebbek étkezésében.

A rossz fogak másik oka, miszerint a túlfinomított, erősen feldolgozott élelmiszereket már szinte nem is kell rágni, így a fogaink funkciója sincs kihasználva, ami szintén nem kedvez a fogak és az állkapcsok egészségének.

Mondhatjuk tehát, hogy a rossz fogaknak a minőségében eltérő táplálkozás az egyik fő oka.

Rossz fog és szájhigiéné

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért rossz a fogunk, manapság a fogkrém használata és a fogmosás miért nem jelent elegendő védelmet. Hogyan lehetett egészségesebb foga azoknak, akiknek nem volt a mai értelemben vett fogkeféje, fogkréme? Sajnos, a mindennapok rohanó tempója nem mindig engedi meg a napi többszöri szájápolást, a fogközök alapos tisztítását. Sokan a helyes fogmosás technikájával sincsenek tisztában, ami pedig megtanulható, ehhez szívesen nyújtunk segítséget rendelőnkben. Sajnos a baktériumok idővel kikezdik a fog kemény külső rétegét és a belső, puhább rétegeket elérve könnyen alakulnak ki szuvasodások, fogkárosodások.

Jöjjön el hozzánk rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra, hogy fogai épségét ellenőrizzük, az esetleges károsodásokat mielőbb helyreállítsuk. Vigyázzunk együtt fogai egészségére 😊

Kapcsolódó cikkeink