Skip to content
Menu
Menu

Ínysérülés

Mitől sérülhet az íny? Az ínysérülés oka sokféle lehet, a leggyakoribbakat összegyűjtöttük, hogy segíthessünk, mikor ajánlott fogorvoshoz fordulni. Indokolt esetben, vagy tanácstalanság esetén forduljon mielőbb szakemberhez, hogy a szükséges beavatkozásokat elvégezzék, így biztosítva lesz a fogazat hosszú távú egészsége, elkerülhető a fogvesztés.

Az íny fizikai sérülése

  • Az íny sérülhet baleset során
  • Az íny sérülhet fizikai tárgyaktól, ez jellemző babák és kisgyermekek esetében, s általában nem igényel különösebb ellátást ecsetelésen, és a rendszeres szájápoláson kívül
  • Az íny sérülhet egyszerűen fogmosás közben, például rossz fogkefe, vagy rossz fogmosási technika következtében. A fogmosás technikája nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A helyes fogmosás kivitelezése átfogó ismereteket kíván a jó fogkefét, fogkrémet és a fog felépítését illetően. Gyakran találkozunk csodálkozó kérdésekkel, amelyek arra vonatkoznak például, hogy „miért kell a fogközöket tisztítani”, vagy „foghúzás után szabad-e fogat mosni”, stb … A jó fogápolás elsajátítása azért is fontos, mert a felsértett ínyen keresztül a szájban hemzsegő baktériumok könnyedén bejutnak az íny alá, s ott gyulladást válthatnak ki. Ha az íny pirossá, duzzadttá és fájdalmassá válik, keressen fel egy fogorvost, aki megszünteti a kiváltó okot és elvégzi a szükséges beavatkozást. A helyes fogmosás tanulható, kérjen segítséget bátran.

Az íny sérülése fogbetegség miatt

Egy elhanyagolt szuvasodás, a kezeletlen fogkő, vagy a fogágy gyulladása káros hatással van az íny egészségére. Amíg az eredeti ok nincsen kezelve, a beteg íny egészsége sem állítható helyre. Mindenképpen szakember által végzett, szakszerű kezelés szükséges ahhoz, hogy az íny gyulladása, visszahúzódása megszűnjön, s a fog megtartható legyen.

Ínysérülés szervi betegségek miatt

A szervezet általános állapota kihatással van a fogazat egészségére is. A hormonális (időskori, vagy terhesség alatti) változások következtében előfordulhat szájszárazság, fogínyvérzés, ami miatt fokozottabban figyelni kell a szájhigiénére.

Egyéb szervi betegségeknél, mint pl. vese-, máj-, vagy cukorbetegség esetén is jellemző az ínyvérzés, könnyen megsérül a nyálkahártya. Ugyanígy, fennáll az ínyvérzés veszélye alvadási faktorok hiánya, véralvadási problémák, leukémia, hemofiliában szenvedők esetében is. Utóbbi betegségekre ez a tünet is adhat gyanújelet, ezért ne banalizáljuk el soha az íny sérülését, vérzését.

Ínysérülés hiányállapotok és gyógyszerek miatt

  • Bizonyos vitaminok hiánya (C- és K-vitamin) lehet kiváltó oka az ínyvérzésnek
  • Egyes fájdalomcsillapítók, véralvadásgátlók, illetve a daganatos betegségek gyógyítása során használt sugár- és kemoterápia is kiválthat fogínyvérzést.

Megelőzés

A legoptimálisabb beavatkozás a megelőzés. Egy hosszú időn át fennálló ínysérülés krónikus gyulladást okozhat. Egy szájüregi gyulladás nemcsak a fogazat elvesztésével járhat, de a szervezetedben is kóros folyamatokat indíthat el. A baktériumok bekerülhetnek a vér- és nyirokkeringésbe, így eljuthatnak a különböző szerveinkhez és komolyan megbetegíthetik azokat.

Kialakulhat többek között szívizomgyulladás, ízületi probléma, agyhártyagyulladás, akár demencia is ennek következtében. A legfontosabb teendő mindenekelőtt a helyes szájápolás és a fogászati ellenőrzéseken való rendszeres megjelenés.

Kapcsolódó cikkeink