Skip to content
Menu
Menu

Gyermekfogászat – aneszteziológia

Gyermekfogászat nem létezik empatikus és türelmes fogorvosi hozzáállás nélkül. A gyermekekkel dolgozók ezt kiemelten fontosnak tartják a fogorvosi rendelőbe érkező gyerekek érdekében. Ezen túl elsődleges szempontot élvez a kezelések fájdalommentes elvégzése, a megfelelő körülmények megteremtése annak érdekében, hogy a gyermekek félelmei oldódjanak, szorongás nélkül gondoljanak a fogászatra.

Milyen a Sorridentében a gyermekek ellátása?

– A várakozási idő alatt a játszósarokban kikapcsolódhatnak, játékkal telhet az idő.

– A fogorvos és az asszisztensek mosolygósak és gyerekközpontúak, türelemmel és megértéssel kezelik a gyermekek aggodalmait. A szükséges beavatkozások elvégzése előtt részletesen elmagyarázzák, mi fog történni, milyen eszközöket fog használni a fogorvos. A gyermek felteheti a kérdéseit, kellő idő áll rendelkezésre a megnyugtatásához. 

– A kezelések fájdalommentesen történnek, ehhez biztosítják a szükséges eszközöket és korszerű anyagokat.

A kisgyermekek ellátása során különösen fontos, hogy ne alakuljon ki félelem a fogászati kezelésekkel szemben, ezért a minél korábbi hozzászoktatást hangsúlyozzák a fogorvosok. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a rendszeres szűrővizsgálatokra, így a gyermek elsőként nem problémás fog miatt találkozik a fogorvossal, kialakulhat a szükséges bizalom.

Mikor történnek a kezelések éber szedáció és altatás módszerével?

Bizonyos esetekben, például:

  • fogyatékkal élő gyermekek ellátásánál: például értelmi fogyatékkal élők, látássérültek, epilepszia kockázata esetén
  • időigényes, bonyolultabb beavatkozás esetén, illetve
  • túlzott, legyőzhetetlen félelem áthidalására,

rendelőnkben lehetőség van bódításban és altatásban történő kezelésre.

Az aneszteziológia rohamosan fejlődő szakterület, melynek köszönhetően ma már a fogorvosok a komplikáltabb kezeléseket éber szedációban, vagy indokolt esetben altatásban végzik el. Ehhez a Sorridente rendelője biztosítja a  megfelelő szakember gárdát.

Természetesen, az altatásban végzett kezeléseket komoly előkészületek előzik meg, melyekről az érintetteket előzetesen tájékoztatják a fogorvosok. A folyamatos szakorvosi jelenlétnek köszönhetően biztonságosan végezhetőek el ezek a speciális kezelések.

Tehát minden olyan esetben javasolt az altatás, amikor hagyományos módszerek nem alkalmazhatóak, illetve speciális igényű, vagy túlzóan szorongó páciensek esztétikai, szájsebészeti és fogmegtartó kezeléseinek biztonságos elvégzése a cél.

Speciális igényű betegellátás a gyermekfogászat területén

Az elsődleges cél az érintettek (többnyire sérült gyermekek) ellátása során a szájüregi egészség fenntartása és a fogmegtartó beavatkozások elvégzésének megteremtése. Amennyiben a gyermek közreműködő, pl. enyhébben sérült gyerekeknél elkerülhető a bódítás és az altatás alkalmazása. Egyéb esetekben a biztonság érdekében altatásban, vagy szedációban végezhetőek el a kezelések. Nagyon fontos ezekben az esetekben, hogy a szülők támogatását és bizalmát élvezzék a fogorvosok, ezért a beavatkozások részletes ismertetése minden esetben megtörténik rendelőnkben. Az együttműködés, és a rendszeres fogászati ellenőrzések biztosítása a szülők részéről lehetővé teszi a sérült gyermekek számára is fogazatuk épségének megőrzését.

Kapcsolódó cikkeink