Skip to content
Menu
Menu

Fogászati implantáció

A fogászati implantáció forradalmi változást hozott a fogászati kezelések terén. A mára rutin eljárásnak számító „műgyökér” beültetés igen tartós és esztétikus megoldást nyújt a hiányzó fog, vagy fogak pótlására.


Újdonság: A Sorridente rendelőjében lehetősége van az azonnali implantációt sok esetben akadályozó lágyszöveti hiányok kiküszöbölésére. A PRF (Platelet Rich Fibrin) eljárás az implantátumok azonnali elhelyezésével kombinálva egy költségkímélő és hatékony regenerációs módszert kínál a lágyszöveti hiányok pótlására az implantátumok körül.

Bővebben a PRF (Platelet Rich Fibrin) eljárásról

Mit jelent az implantátum?

A fogászati implantátum egy titánból, vagy cirkóniumból készült mesterséges foggyökér, amely segítségével pótolni lehet az elvesztett fogakat. Az implantátum anyaga teljesen szövetbarát, így az a gyógyulási időszakban kockázatmentesen rögzül a csontban.

Az implantációs fogpótlások alapvetően három fő részből állnak:

 1. A csont szintjébe ültetett, különféle méretű implantátumot (műgyökér) sebészi beavatkozással helyezzük az előre megtervezett szögbe és mélységbe.
 2. Az implantátum üreges, menetes belsejébe műgyökérbe kerül a közti elem (más néven mezostruktúra vagy aboutment). Ez a rész annak függvényében változik, milyen típusú és anyagú fogpótlás kerül az implantátumra, vagy éppen speciális feladat ellátására van e szükség (gyógyulási, ínyformázó csavar).
 3. Az implantátumra kerülhet korona, vagy hídpótlás , anyaga lehet kerámiával leplezett kobalt-króm ötvözet, vagy fémmentes cirkónium, préskerámia . Rögzítését tekintve lehet ragasztott, vagy csavar elhorgonyzású. A hagyományos, ragasztott koronát vagy hidat eltávolítás után sem javítani, sem cserélni nem lehet. A csavaros rögzítés előnye, hogy a korona vagy híd szükség esetén javítható, sőt cserélhető. Eltávolítása egyszerűen megoldható a fogpótlás lecsavarozásával, így a fogtechnikus korrigálni tudja a hibát, majd a fogorvos ismét visszahelyezheti azt. A csavaros fogpótlás többletköltsége így hosszabb távon megtérül. Ráadásul az eltávolítás és a visszahelyezés is fájdalommentes.

A fogászati implantáció menete

1. Gondos, körültekintő tervezés

Az implantátum beültetése előtt fontos hogy szakorvos, implantológus előzetesen felmérje a fogak és a csontszerkezet állapotát. A precíz, gondos diagnózis felállítás érdekében ajánljuk, hogy a páciens már a konzultáció alkalmával rendelkezzen CT-felvétellel.

A diagnózis eredménye alapján a kezelőorvos elkészíti a kezelési tervet, amely tartalmazza a beavatkozási folyamatot, illetve annak részletezett költségeit is.

2. Implantáció csonthiány esetén

Megtörténhet, hogy a rendelkezésre álló csontállomány nem megfelelő, csontritkulás, vagy csonthiány miatt az állcsont beavatkozás nélkül nem képes befogadni az implantátumot. Ebben az esetben előzetesen, vagy az implantációval egy időben csontpótlásra lehet szükség.

3. Implantálás

A műtéti beavatkozás semmilyen fájdalommal nem jár, ugyanis helyi érzéstelenítésben történik a folyamat. Az érzéstelenítés után a kezelőorvos szabaddá teszi az implantátum helyét (bemetszést ejt az ínyen), ezt követi a befúrás, majd az implantátum csontba helyezése.

4. Gyógyulás-becsontosodás (osteo-integráció)

A beültetést követően az implantátumnak rögzülnie kell a csontban, vagyis be kell épülnie a szervezetbe, akárcsak a természetes fog gyökerének. A páciens egészségi állapotának, illetve csontminőségének függvényében 3-6 hónap gyógyulási periódusra lehet számítani. Amennyiben szükséges és lehetséges, a páciens egy ideiglenes koronát vagy hidat kap, annak érdekében, hogy semmilyen külső behatás ne zavarja a gyógyulási folyamatot. Ez a megoldás esztétikai szempontból is kielégítő. Az esetek többségében gond nélkül zajlik a becsontosodás. Ritka esetben, bizonyos okokból kifolyólag az implantátum becsontosodása nem valósul meg, hanem kilökődik.

5. Ínyformázó csavar behelyezés

A műtéti szituációtól függően azonnal, vagy akár néhány héttel később az implantátumra kerül az ínyformázó gyógyulási csavar, amely az íny ideális formájának kialakítását segíti a végleges implantációs pótláshoz.

6. Az implantáció utáni teendőkről minden esetben tájékoztatjuk a pácienseket és ellátjuk őket a szükséges gyógyszerekkel.

Miért javasolt a fogászati implantáció?

A fogászati implantátumok előnyei:

 • Természetes megjelenés a csont mennyiségének megtartásával

 • Nem fájdalmas, nem törik az ínyt, mivel a csontban rögzülnek.

 • Nincs kínos csúszkálás. A páciensek a saját foghoz hasonlóan, teljesen természetesnek érzik a becsontosodott implantátumot, beszélgetés vagy evés közben sem okoz semmiféle fájdalmat.

 • Tisztításuk megegyezik a saját fogakéval. Az implantátumok ugyanolyan gondos tisztítást igényelnek, mint a saját fogaink.

 • Szinte bármit ehet, amit akar. A biztos rögzülésnek köszönhetően a táplálkozás új dimenziót nyer, amely felszabadító érzést kölcsönöz viselőjének.

 • Tartós megoldás. Mivel a fogászati implantátumok tökéletesen illeszkednek a száj és az állkapcsok anatómiájához, ezért hosszú élettartamúak és robusztusak. Megfelelő gondozásuk esetén igen időtálló megoldást nyújtanak.

Rendelőnkben elérhető implantátum rendszerek

A fogászati implantáció alapjait a múlt században dolgozták ki. Professzor Per Ingvar Branemark 1978-ban végzett első műtétje óta számos implantátum rendszer került kifejlesztésre, tökéletesítésük a mai napig aktívan kutatott és fejlesztett téma.

Több száz implantátumgyártó cég létezik a világon, még nemzetközi szinten is több tucat rendszert forgalmaznak.

A Sorridente rendelőben különböző implantátum rendszereket biztosítunk a fogászati implantációhoz:

 1. A Nobel BiocareTM svéd és svájci gyökerekkel rendelkező cég, mely 1981 óta az egyik tudományos vezetője a fogászati implantológiának. Széles termékpalettájuk lehetővé teszi a legbonyolultabb esetek megoldását is, és maximális esztétikájú fogpótlást nyújt. Életre szóló garanciát vállalnak az implantátumokra.
 2. DIO® céget 1988- jegyezték be Dél Koreában, a központja jelenleg is Busanban van. Már 1995 óta jelen vannak az európai piacon, mára világszerte 70 országban forgalmaznak fogászati eszközöket. A megbízható minőségű implantátumokra szintén élettartam garanciát vállal a DIO® cég, mindezt versenyképes költségek mellett. Egyszerűbb esetekben ezt a rendszert is ajánljuk alternatívaként.
 3. A Megagen Anyridge implant innovatív menetkialakításának köszönheti népszerűségét. A 2002-es megalakulása óta a Megagen magas szintű termékekkel segíti a fogászatban dolgozó szakemberek munkáját. Az implantátumaikat kategóriájukban a világ vezető termékcsoportjaiként jegyzik. Az AnyRidge kiváló prognózist és klinikai eredményeket nyújt, amit az elmúlt 10 év klinikai tapasztalatai alá is támasztottak.