Skip to content
Menu
Menu

Fogaink és az immunerősítés

Fogaink és az immunerősítés kapcsolatáról érdemes pár szót ejteni.

Az őszi és a téli hónapok kimerítik vitaminraktárainkat, a borús napok és a vírusok terjedése rossz érzéssel tölt el mindannyiunkat.

Ezek a tényezők sajnos egytől egyig kedvezőtlenül hatnak szervezetünk egészére. Itt az idő tehát, hogy az esetleges betegségekkel szemben ellenállóbbá tegyük szervezetünket és visszanyerjük erőnlétünket, jó közérzetünket.

Nem csupán a mindennapi szájápolás elengedhetetlen fogaink és egészségünk védelme érdekében. Fogaink és az immunerősítés szempontjából létfontosságúak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele is.

Szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletét biztosíthatjuk természetes forrásokból, vagy táplálék kiegészítők segítségével is. Azt javasoljuk, hogy konzultáljon fogorvosunkkal, kérje ki véleményét arról, milyen vitaminok és ásványi anyagok járulnak hozzá fogaink egészségéhez, s ne kezdjünk el korlátlan mennyiségben vitaminokat szedni, hiszen a túladagolásuk káros következményekkel járhat.

Addig is egy kis segítség ehhez:

Pre- és probiotikumok

Szervezetünk immunanyagának nagyjából a 70%-át a bélflóra termeli, melynek károsodása esetén az immunrendszer optimális működése is veszélybe kerül.

A gyomor- és bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusokés baktériumok képesek kivédeni az egészségre káros hatásokat, ezért egyensúlyukra fokozottan érdemes figyelni. A “jó” baktériumok elszaporodását segíthetjük gyógyszertárakban megvehető prebiotikumok és probiotikumok bevitelével, de ajánlott pre- és probiotikumtartalmú élelmeket fogyasztani: joghurtok, savanyított tejtermékek, fermentált élelmiszerek formájában.

A-vitamin

A fogínygyulladás kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak igen fontos szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, illetve a sebgyógyulást segíti. Ezért is érdemes A vitamin tartalmú ételeket fogyasztani megelőzésképpen is: a sárga zöldségek, a zöld levelesek és számos gyümölcs mind tartalmazzák azt.

C-vitamin

A C vitaminban dús táplálkozás (jelen van a legtöbb gyümölcsben, zöldségben, mint például a citrusfélékben, a kiviben, a karfiolban, a brokkoliban, a paprikában és a káposztában) hatékonyan segíti az immunrendszer védekezőképességét, serkenti a fehérvérsejtek működését, erősíti a sejtek falát, így véd a kórokozók behatolása ellen. Antibiotikus hatása is ismert, bizonyos baktériumok elpusztulnak a C vitamin jelenlétében.

A citrom és egyéb savas gyümölcsök fogyasztásakor azonban érdemes tekintettel lenni arra, hogy a nagy mennyiségű citromsav károsíthatja a fogzománcot.

D-vitamin

A D-vitamin a fogak és csontok képződésében és a szervezet védekező mechanizmusához is elengedhetetlen. Előanyagát a szervezet maga is előállítja, ám az csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. Mivel a napfényen való mindannapi tartózkodás nem minden esetben megoldható, ezért mesterségesen is szükséges bevinni a szervezetünkbe. Idős korban, bizonyos betegségek következtében és főleg télen csökken ennek a vitaminunknak a szintje, ezért pótlásra szorul.

Természetes formában a D-vitamin megtalálható a májban, a tojásban, a tejben és a különböző halakban, illetve pótolható étrendkiegészítők formájában is.

K-vitamin

A K-vitamin jelentősége óriási az egészséges fogak és a csontképződés szempontjából. Emellett nem elhanyagolható a véralvadás és a sebgyógyulás tekintetében sem. K-vitamint főként bizonyos húsok, a zöld leveles félék, a saláta, a tej és a joghurt tartalmaznak.

Q10-koenzim

Immunerősítő hatással rendelkezik, ezért bevitele fontos a sejtek anyagcseréjéhez, energiatermeléséhez. A Q10-koenzim hiánya fogínygyulladáshoz vezethet, így ne mellőzzük a fogyasztását az alábbi táplálékoknak: megtalálható főként a májban, bizonyos olajos halakban, az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a fejes káposztában és például a hagymában.

Kalcium

A kalcium szintén nélkülözhetetlen a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez.

Nagy mennyiségben fordul elő a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a káposztában is.

Magnézium

Ez az ásványi anyag elengedhetetlen a sejtek energiatermelő folyamataihoz, idegrendszerünk jó működéséhez, a csontjaink, fogaink keménységének biztosításához, izomgörcsök kivédéséhez, és erősíti a szív-és érrendszerünket. A rossz közérzet hátterében is többnyire a magnézium hiánya áll. Kedélyjavítóként is ismert élelmiszereket, magas magnéziumtartalmú táplálékokat érdemes tehát fogyasztani ( pl szardínia, tenger gyümölcsei, kakaó, kávé, kesudió, mandula, köménymag, koriander, curry, őrölt gyömbér, teljes kiőrlésű kenyér és rizs, tofu), melyek hatékonyan elűzik a fáradtságot.

Fluor

A fluor biztosítja a fogzománc szilárdságát, ezáltál elkerülhetjük a fogszuvasodást. A fluor bevitele megoldható a fogkrémmel, de megtalálható az ivó-, és ásványvízben, halakban, zöld és fekete teában egyaránt.

Összefoglalva a fentieket, summázhatjuk, hogy fogaink egészsége és az immunerősítés kéz a kézben járnak.

Kapcsolódó cikkeink