Skip to content
Menu
Menu

Fogágybetegségek

A fogágybetegségek, vagyis az ínyt, a csontot és a fog körüli kötőszöveteket érintő elváltozások a parodontológia szakterületéhez tartoznak.


A fogágybetegségek jelei

 • Vérzik az ínye fogmosáskor
 • Gyakran gyulladt az ínye
 • Látványosan visszahúzódott az ínye, érzékenyek a fogai
 • Kilazultak, mozognak a fogai

Ezek a tünetek parodontális problémát (fogágybetegség) jelezhetnek, melyek mielőbbi beavatkozást igényelnek. Bár sokszor elhanyagolt, krónikus folyamat áll a háttérben, szakszerű kezeléssel eredményesen orvosolhatóak, visszafordíthatóak a fogágy betegségei.

Mi okozza a fogágybetegségeket?

 • Az esetek többségében a rossz szájhigiénia. Az alapos fogmosás hiánya fogkő kialakulását eredményezi, majd megjelenik az ínygyulladás (gingivitis). Kezeletlen esetben íny alatti tasakok jelennek meg. A krónikus gyulladás következtében az íny visszahúzódik, a csont lepusztulhat, így a fog kilazulhat, kieshet.
 • Rizikófaktor a dohányzás. Ilyenkor nagyobb a kockázata a parodontitis kialakulásának. Bizonyított, hogy a dohányzó emberek esetében jelentősebb a csontveszteség, több az elvesztett fog és mélyebb tasakok alakulnak ki, mint a nemdohányzók esetében. Sajnos, a kezelések sikeressége sokkal csekélyebb az aktívan dohányzó pácienseknél.
 • A cukorbetegség (diabétesz) olyan szisztémás betegség, amelyben a vércukorszint a csökkent inzulintermelés vagy az inzulinérzékenység csökkenése miatt krónikusan emelkedett. A megnövekedett vércukorszint (kezeletlen esetben) károsan befolyásolja az immunrendszert, ezzel növeli a parodontitis kialakulásának kockázatát.
 • Genetikai faktor is közrejátszik a fogágybetegségek létrejöttében. Ha egyik vagy mindkét szülőnek parodontális problémái vannak, nagyobb a kialakulás kockázata.
 • Számos, de nem túl gyakori betegség is komoly rizikófaktornak számít (például …..)
 • Kockázatot jelenthetnek a terhesség hormonváltozásai
 • Kiváltó tényező lehet a stressz is

Hogyan kezeljük sikerrel a fogágybetegségeket a Sorridente rendelőjében?

A Sorridentében nagy hangsúlyt fektetünk a pontos állapotfelmérésre és a személyre szabott kezelési terv meghatározására.

1. Felmérjük a betegség kiterjedését: megmérjük a fogíny visszahúzódását, a dentális plakk kiterjedését, az esetleges tasakok mélységét.

2. Szükség esetén fogröntgent készítünk a pontosabb diagnózis érdekében.

3. Az információk birtokában elkészítjük a kezelési tervet, vázoljuk a terápiás javaslatokat

4. A tényleges parodontális kezelés általában a tasakok tisztításából, valamint a fogak gyökérfelületének tisztításából áll. A probléma súlyosságától függően, az íny alatti fertőzött terület megtisztítása történhet zárt és nyitott küret formájában.A zárt és nyitott kürettálás az íny-kötőszövet szerkezetének helyreállítását szolgálja.

5. A 6mm-nél mélyebb tasakok esetében parodontális lebenyes tasakműtét alkalmazható az adott fogakon.

6. Bizonyos helyzetben mikrobiológiai vizsgálat és antibiotikus terápia is szükséges.

7. A beavatkozások szükség esetén helyi érzéstelenítés mellett történnek.

Mit tehet a fogágybetegségek kialakulásának sikeres megelőzéséért?

Még a megfelelő technikával végzett fogmosási rutin mellett is igen fontos a rendszeres dentálhigiéniai kezelés elvégzése. A rendelői fogkőlevétel során ultrahanggal maradéktalanul eltávolítják a fogköveket az íny feletti és szükség esetén az íny alatti területről. Erre sajnos otthoni körülmények között nincs lehetőség. Ez az egyszerű, de professzionális művelet lehetővé teszi a plakk további képződésének megakadályozását és az ínybetegség előrehaladásának megfordítását.