Skip to content
Menu
Menu

Egészséges fogak és jó közérzet

Egészséges fogak és jó közérzet elválaszthatatlan. Miért? A rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatok, a jó kondíció megtartása sporttal, életmód váltással, a minőségi táplálkozás mind – mind az általános egészség megőrzéséért folytatott „küzdelem” része. Szerencsére egyre többen tisztában vannak azzal is, hogy fogaink állapota meghatározó egészségünk tekintetében.

Mire és miért figyeljünk az egészséges fogak érdekében?

Jó és egészséges fogak szükségesek a kielégítő rágáshoz, ami a jó emésztés alapja. A fogak funkciója az étel felőrlése, ami jelentősen megkönnyíti az étel emészthetőségét. Azt pedig tudjuk már régóta, hogy jó emésztés nélkül nincs hosszú távú egészség. Emellett, nem elhanyagolható tényező napjainkban a fogak esztétikai szerepe sem. Egészséges, ápolt fogazattal magabiztosabb a fellépésünk, ragyogóbb a mosolyunk.

Az elhanyagolt fogazat nem csupán mosolyunkat ronthatja el tehát, hanem hozzájárul a kellemetlen szájszag, az emésztési problémák és a különböző betegségek kialakulásában is.

Mit kell tennünk fogaink karbantartásáért?

Mint mindenben, fogápolásban is fontos rendszeresség.  A rendszeresen végzett alapos és helyes fogápolással bebiztosítjuk szájüregünk és fogaink egészségét, a jó közérzetet. Nem utolsó sorban, ezáltal elkerülhetjük fogaink elvesztését, az ínybetegségeket és a fájdalmas fogászati problémákat.

Mit javasol még a fogorvos?

– Járjunk rendszeresen fogorvosunkhoz fogászati ellenőrzésre. A kontroll során időben felfedezett problémák könnyen, költséghatékonyan orvosolhatóak

– Használjunk megfelelő fogkefét és fogkrémet. Kérjük ki fogorvosunk, vagy a dentálhigiénikus tanácsát, ha még nem vagyunk tisztában azzal, melyek számunkra a legideálisabb eszközök a fogaink ápolásához

– Ne feledkezzünk meg a fogköztisztító eszközök és fogselyem használatáról, mert csak így tudjuk maradéktalanul eltávolítani az ételmaradványokat a fogközökből is

– Étkezzünk egészségesen. Legyen a főszerep a nyers zöldségeké és gyümölcsöké, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, az alacsony cukor- és zsírtartalmú ételeket. Kerüljük a ragacsos nassolni valókat, melyek beleragadnak a fogakba és kedveznek a baktériumok szaporodásának.

 – Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre, fogyasszunk minél kevesebb cukros üdítőitalt

Rengeteg kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat, ha odafigyelünk a fenti javaslatokra, s magunk is hozzáteszünk ezáltal a szájüregi egészség fenntartásához.

Kerüljük el a fogbetegségeket, legyen szép a nyarunk 😊.

Kapcsolódó cikkeink