Skip to content
Menu
Menu

Dohányzás és fogak

A dohányzás és a fogak kapcsolata elválaszthatatlan. Míg a dohányzás általános negatívumairól rengeteget hallani lépten-nyomon, addig a fogakra gyakorolt ártalmakról ritkábban. A szakorvosok óva intenek attól, hogy már egész fiatalon hódoljanak ennek az igen káros szenvedélynek. Számos légzőszervi elváltozás és a szervezetünkre általánosan rossz hatása mellett még a fogak épségét is veszélyezteti.

Miért javasolják a fogorvosok a dohányzás mellőzését?

Sokan élnek még ma is abban a tévhitben, hogy a dohányzás legfőbb ártalma, hogy sárgák lesznek tőle a fogak. Sajnos, ettől sokkal kedvezőtlenebb folyamatokat idéz elő a dohányzás:

  • A cigarettáknak, és a dohányzás egyéb formáinak nem csak a fogakra nézve van kártékony következménye, de az egész szájüregre is. A dohányfüstben lévő több ezer vegyület jelentős része mérgező, ami felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül. Igen súlyos, életveszélyes problémákat, halálos kimenetelű szájüregi daganatos betegségeket is okozhatnak ezáltal. A forró füst kiszárítja, kimarja a hámréteget, az adott terület megvastagodik, sérülékennyé válik, így nő az esélye a daganat kialakulásának.
  • Ráadásul, ezek a káros vegyületek csökkentik a szájüreg és a sebek regenerálódását – például egy szájsebészeti beavatkozás után-, lassítják a vérkeringést, illetve felgyorsítják a fogkőképződést is.
  • A dohány füstje sárgás-barnás, vagy akár feketés elszíneződéseket okozhat a fogak felszínén, ami esztétikailag igen kedvezőtlen látványt nyújt. Egy magabiztos, lefegyverző mosoly ezek után szinte elképzelhetetlen. Azok az emberek, akik szégyellik a fogaikat, elveszíthetik az önbecsülésüket, gátlásokkal élnek, ami a szociális és mindennapi életükre is károsan hat ki.
  • A kórokozók fokozott jelenléte könnyen vezethet szájüregi fertőzöttséghez, a fogak szuvasodását és bűzös leheletet eredményez.
  • A dohányzás eredményeképpen megfigyelhető a fogágy pusztulása, amely a fogak meglazulásához és kieséséhez vezethet idővel. Érdemes időben fogorvoshoz fordulni, ha észlelik a fog körüli szövetpusztulást. Minél előrehaladottabb a fogágybetegség, annál nehezebben orvosolható a probléma.

A fogorvos tanácsa: Kerülje a dohányzás minden formáját lehetőség szerint, vagy csökkentse az elszívott cigaretták számát a lehetséges minimálisra. Amennyiben ez nem megoldható, a szájüreg védelmének és a panaszok megelőzése érdekében ne feledkezzen meg a rendszeres fogápolásról, a fogászati szűrővizsgálatokról és vegye komolyan a panaszok mielőbbi kezelésének fontosságát.

Kapcsolódó cikkeink